Ontzi txikia. Ezaugarriak
Tipologiaren ikuspegitik, ontzi txikiek itsas zabalekoek baino aniztasun handiagoa erakusten dute. Kostalde bakoitzak bere ezaugarriak ditu, eta hauexek baldintzatzen dute tokian tokiko ontzi-arkitektura eta, horrenbestez, tipologi aniztasuna. Euskal kostaldearen ezaugarrietako batzuk ur zakarrak eta haizeen irregulartasuna dira. Hauek horrela, nabigatzeko baldintzak ez dira samurrak; gainera, gure estuarioetan duela gutxi egindako lan batzuk arte, portu gehienetarako sarreran arrisku handiz igaro beharreko hareazko barra zegoen. Hauexek dira euskal ontzien morfologia baldintzatu duten eta beste itsas kultura batzuetatik bereizten dituzten ezaugarriak eman dizkieten faktore behinenak.
Tripulazio ugariak.
Gure kostaldearen haize-erregimena,
ez baita finkoa, faktore nagusia izan
da euskal ontzioletan arraun bidezko
propultsioa garatzeko. Kaletaraino aldeko
haizerik gabe joan ahal izateak
tripulatzaile asko eskatzen zituen. © José Lopez
Gastronomi elkarteak.
Egunean zehar, arrantzan egitera irteteko
seinalea heldu bitartean, tripulazioak
elkarrekin izaten ziren
portuan. Ontzi bakoitzak biltegia
zeukan bere lanabesak gordetzeko,
eta bertan kuzinatzen eta atseden
hartzen zuten; eta sagardo-barrika
ere ez zen urrun izango. Inguru hau
aldatuz joan zen, harik eta gaur
egungo gastronomi elkarteetara iritsi
zen arte. © José Lopez
Arraun bidezko propultsioaz gain,
eus-kal ontziek jakin dute haizearen indarra
ba-liatzen horretarako aukera zegoenean.
Be-la-aparailuan, tradizionalki, trinketa eta
na-gusia izan dira, berga hereneko oihalez. © José Lopez
Barra igaro ahal izateko, euskal ontziek oso
zingo edo sakonera gutxi zeukaten. Ontzi onez
gain, maniobra arriskutsu honek tripulazio eskarmentudunak
behar zituen. © José Lopez
Arraun bidezko propultsiorako diseinatutako
ontzi hauetan belan nabigatzeko, tripulazioek
trebetasun handia erakutsi
behar dute. Ontziaren proportzio
finak eta zingo txikia lastertasunaren
al-deko dira,
egonkortasunaren kalteko
ordea. Iraultzeko arriskuari kontra
egiteko, tripulazioaren
a b i -
l e z i a
dago. © José Lopez